Witajcie w Niecodziennym Przepisie, najsmaczniejszym blogu w szkole. W Niecodziennym Przepisie będę publikował przepisy na rzeczy, które są smaczne i użyteczne. Dziś na warsztat weźmiemy karmel. Zaczynajmy.
Składniki:
- 1 zwykła szklanka cukru (trzcinowy najlepszy)
- 250 mililitrów śmietanki 30 lub 36%
-
100 gramów masła (około pół kostki)
-
Szczypta soli jeśli chcesz słony karmel
Przygotowanie:
- Wsyp cukier do garnka (dodaj troszeczkę wody, aby się nie przypalił)
- Gotuj dopóki nie zbrązowieje
- Dodaj masła i mieszaj na trochę mniejszym ogniu
- Gdy masło będzie już w trochę mniejszych grudkach, dodaj śmietankę i mieszaj
- Gdy zostanie ci gładka masa, zostaje tylko dodać sól jeśli chcesz słony karmel i TADAM! Gotowe!
Uwagi:
- Gdy roztopisz cukier, ma on 200⁰C (czyli wystarczająco żeby ci spalić palce), więc NIE PRÓBUJ SMAKU PALCEM!!!
- Mieszaj karmel cały czas, aby się nie zbrylił (nie zmienił się w grudki)
- |Przepis pochodzi z tajnego archiwum mojego przyjaciela Filipa Pierożaka