Kącik kulinarny Samouczki

Niecodzienny Przepis – Karmel

Karmel w garnku.

Witajcie w Niecodziennym Przepisie, najsmaczniejszym blogu w szkole. W Niecodziennym Przepisie będę publikował przepisy na rzeczy, które są smaczne i użyteczne. Dziś na warsztat weźmiemy karmel. Zaczynajmy.

Składniki:

  • 1 zwykła szklanka cukru (trzcinowy najlepszy)
  • 250 mililitrów śmietanki 30 lub 36%
  • 100 gramów masła (około pół kostki)

  • Szczypta soli jeśli chcesz słony karmel

Przygotowanie:

  • Wsyp cukier do garnka (dodaj troszeczkę wody, aby się nie przypalił)
  • Gotuj dopóki nie zbrązowieje 
  • Dodaj masła i mieszaj na trochę mniejszym ogniu
  • Gdy masło będzie już w trochę mniejszych grudkach, dodaj śmietankę i mieszaj
  • Gdy zostanie ci gładka masa, zostaje tylko dodać sól jeśli chcesz słony karmel i TADAM! Gotowe!

Uwagi:

  • Gdy roztopisz cukier, ma on 200⁰C (czyli wystarczająco żeby ci spalić palce), więc NIE PRÓBUJ SMAKU PALCEM!!!
  • Mieszaj karmel cały czas, aby się nie zbrylił (nie zmienił się w grudki)
  • |Przepis pochodzi z tajnego archiwum mojego przyjaciela Filipa Pierożaka