Kącik kulinarny

„Kurczak po Tajsku”-Przepis

Kurczak po tajsku to jeden z bardziej znanych w Europie przepisów wywodzących się ze sztuki kulinarnej Tajlandii. Tajski styl gotowania przez wieki kształtował się pod wpływem kuchni chińskiej z północy i kuchni indyjskiej z zachodu. Dlatego też tajskie dania, takie jak kurczak po tajsku z mlekiem kokosowym czy kurczak curry po tajsku, zachwycają intensywnym smakiem i orientalnymi przyprawami. Dla potraw kuchni tajskiej najbardziej charakterystycznymi składnikami są mleko kokosowe, owoce morza, skorupiaki czy nawet tofu oraz aromatyczne przyprawy takie jak tajskie chili, tajska bazylia, trawa cytrynowa, świeży imbir czy liście limonki. Kuchnia tajska jest zaraz po chińskiej najbardziej popularną w Europie. Prawdopodobnie najlepiej znanym daniem tajskim na świecie jest słynna ostro-kwaśna zupa z krewetek i grzybów Tam-yam. Ogromną popularnością cieszy się też Pad-thai.

Przepis na kurczaka po Tajsku:

Składniki na 4 porcje:

1 podwójna pierś z kurczaka,

5 pieczarek,

1 puszka mleczka kokosowego,

pół marchewki,

pół czerwonej papryki,

3 łyżki pasty curry (żółta, zielona lub czerwona – do wyboru),

1 cebula,

gruby szczypior z jednej cebuli dymki,

garść świeżej kolendry,

garść orzechów nerkowca,

szczypta papryki chili ,

2 łyżki oliwy z oliwek,

sól i pieprz.

 

Sposób przygotowania:

Najpierw przygotuj mięso. Pierś z kurczaka dokładnie umyj, osusz i pokrój na paseczki lub w kostkę. Przełóż mięso do miski dodaj paprykę chili oraz posyp solą i pieprzem. Tak przygotowanego kurczaka odstaw do lodówki, żeby marynował się przynajmniej 15 minut.

Zajmij się warzywami. Marchewkę i paprykę pokrój w cienkie paseczki. Pieczarki pokrój w talarki, a cebulę posiekaj. Rozgrzej oliwę na patelni i wrzuć kurczaka razem z marynatą. Kiedy delikatnie się podsmaży, dodaj posiekaną cebulę, marchewkę i paprykę. Całość smaż przez kolejne kilka minut, po czym dodaj pieczarki. Duś wszystko razem, aż warzywa zmiękną. Dodaj orzechy i podsmażaj około 5 minut. Gdy wszystko się ładnie zrumieni, wlej mleko kokosowe, wymieszaj i podgrzej jeszcze przez chwilę. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.

Kurczak po tajsku z ryżem to klasyczna kombinacja. Ryż możesz nałożyć obok mięsa albo podać go w nasmarowanych tłuszczem miseczkach. Kurczak w mleku kokosowym po Tajsku. Przed podaniem posyp potrawę posiekanym szczypiorkiem oraz kolendrą. Dla dekoracji możesz też dorzucić kilka orzechów nerkowca.

Autor wpisu: Oliwia Jaźwiecka klasa 6B