Aktualności

Praliny – Przepis od serca!

Hejka! Z pewnością Wasz Świąteczny stół jest wypełniony pysznościami, ale może w tym roku to ty zrobisz choć jedną wyśmienitą przekąskę? Z pewnością rodzice i dziadkowie będą zaskoczeni. I nie, nie jest to jeden z tych przepisów, które za żadne skarby nie zrobisz! Dość tego gadania, sam się przekonaj.

Będą Ci potrzebne:

-ser mascarpone,

-pół kostki czekolady,

-kilka biszkoptów,

-szklanka,

-miska,

-kilka sztuk wykałaczek,

-kawałek styropianu.

Przepis:

  1. W misce porządnie rozkrusz biszkopty na okruchy, gdy zobaczysz jakieś grudy rozgnieć je.
  2. Do gotowych wiór stopniowo dodawaj ser mascarpone, konsystencje ugniataj w rękach. Gdy będzie się kruszyć dodaj sera, lecz gdy będzie zbyt lepiąca dodaj kawałek biszkoptu. Ciasto będzie gotowe kiedy ulepisz z niego kulkę, ani nie za twardą ani nie za miękką.
  3. Ulep kulki, wsadź je do zamrażalnika na 10 minut aż trochę stwardnieją.

4. W czasie gdy kulki się mrożą, podgrzej w dowolny sposób swoją ulubioną czekoladę. W miejscu pracy ustaw styropian.

5. Po wyciągnięciu prawie już gotowych pralinek z zimnego miejsca, powbijaj w nie patyczki. Płynną czekoladę wlej do szklanki, w niej maczaj po kolei wszystkie kulki. Aby praliny były z każdej strony w czekoladzie powbijaj je razem z patyczkami w styropian.

6. Po wyschnięciu możesz się cieszyć z rodziną uzależniającym smakiem. Smacznego!

Hejka! Z pewnością Wasz Świąteczny stół jest wypełniony pysznościami, ale może w tym roku to ty zrobisz choć jedną wyśmienitą przekąskę? Z pewnością rodzice i dziadkowie będą zaskoczeni. I nie, nie jest to jeden z tych przepisów, które za żadne skarby nie zrobisz! Dość tego gadania, sam się przekonaj.

Będą Ci potrzebne:

-ser mascarpone,

-pół kostki czekolady,

-kilka biszkoptów,

-szklanka,

-miska,

-kilka sztuk wykałaczek,

-kawałek styropianu.

Przepis:

  1. W misce porządnie rozkrusz biszkopty na okruchy, gdy zobaczysz jakieś grudy rozgnieć je.
  2. Do gotowych wiór stopniowo dodawaj ser mascarpone, konsystencje ugniataj w rękach. Gdy będzie się kruszyć dodaj sera, lecz gdy będzie zbyt lepiąca dodaj kawałek biszkoptu. Ciasto będzie gotowe kiedy ulepisz z niego kulkę, ani nie za twardą ani nie za miękką.
  3. Ulep kulki, wsadź je do zamrażalnika na 10 minut aż trochę stwardnieją.

4. W czasie gdy kulki się mrożą, podgrzej w dowolny sposób swoją ulubioną czekoladę. W miejscu pracy ustaw styropian.

5. Po wyciągnięciu prawie już gotowych pralinek z zimnego miejsca, powbijaj w nie patyczki. Płynną czekoladę wlej do szklanki, w niej maczaj po kolei wszystkie kulki. Aby praliny były z każdej strony w czekoladzie powbijaj je razem z patyczkami w styropian.

6. Po wyschnięciu możesz się cieszyć z rodziną uzależniającym smakiem. Smacznego!