Hejka! Z pewnością Wasz Świąteczny stół jest wypełniony pysznościami, ale może w tym roku to ty zrobisz choć jedną wyśmienitą przekąskę? Z pewnością rodzice i dziadkowie będą zaskoczeni. I nie, nie jest to jeden z tych przepisów, które za żadne skarby nie zrobisz! Dość tego gadania, sam się przekonaj.
Będą Ci potrzebne:
-ser mascarpone,
-pół kostki czekolady,
-kilka biszkoptów,
-szklanka,
-miska,
-kilka sztuk wykałaczek,
-kawałek styropianu.
Przepis:
- W misce porządnie rozkrusz biszkopty na okruchy, gdy zobaczysz jakieś grudy rozgnieć je.
- Do gotowych wiór stopniowo dodawaj ser mascarpone, konsystencje ugniataj w rękach. Gdy będzie się kruszyć dodaj sera, lecz gdy będzie zbyt lepiąca dodaj kawałek biszkoptu. Ciasto będzie gotowe kiedy ulepisz z niego kulkę, ani nie za twardą ani nie za miękką.
- Ulep kulki, wsadź je do zamrażalnika na 10 minut aż trochę stwardnieją.
4. W czasie gdy kulki się mrożą, podgrzej w dowolny sposób swoją ulubioną czekoladę. W miejscu pracy ustaw styropian.
5. Po wyciągnięciu prawie już gotowych pralinek z zimnego miejsca, powbijaj w nie patyczki. Płynną czekoladę wlej do szklanki, w niej maczaj po kolei wszystkie kulki. Aby praliny były z każdej strony w czekoladzie powbijaj je razem z patyczkami w styropian.
6. Po wyschnięciu możesz się cieszyć z rodziną uzależniającym smakiem. Smacznego!
Hejka! Z pewnością Wasz Świąteczny stół jest wypełniony pysznościami, ale może w tym roku to ty zrobisz choć jedną wyśmienitą przekąskę? Z pewnością rodzice i dziadkowie będą zaskoczeni. I nie, nie jest to jeden z tych przepisów, które za żadne skarby nie zrobisz! Dość tego gadania, sam się przekonaj.
Będą Ci potrzebne:
-ser mascarpone,
-pół kostki czekolady,
-kilka biszkoptów,
-szklanka,
-miska,
-kilka sztuk wykałaczek,
-kawałek styropianu.
Przepis:
- W misce porządnie rozkrusz biszkopty na okruchy, gdy zobaczysz jakieś grudy rozgnieć je.
- Do gotowych wiór stopniowo dodawaj ser mascarpone, konsystencje ugniataj w rękach. Gdy będzie się kruszyć dodaj sera, lecz gdy będzie zbyt lepiąca dodaj kawałek biszkoptu. Ciasto będzie gotowe kiedy ulepisz z niego kulkę, ani nie za twardą ani nie za miękką.
- Ulep kulki, wsadź je do zamrażalnika na 10 minut aż trochę stwardnieją.
4. W czasie gdy kulki się mrożą, podgrzej w dowolny sposób swoją ulubioną czekoladę. W miejscu pracy ustaw styropian.
5. Po wyciągnięciu prawie już gotowych pralinek z zimnego miejsca, powbijaj w nie patyczki. Płynną czekoladę wlej do szklanki, w niej maczaj po kolei wszystkie kulki. Aby praliny były z każdej strony w czekoladzie powbijaj je razem z patyczkami w styropian.
6. Po wyschnięciu możesz się cieszyć z rodziną uzależniającym smakiem. Smacznego!